Nytt från Birmastans

2013-08-30

Maritza finns inte mer

I veckan som gick nåddes vi av ett tråkigt besked från Dorota Kochalska, Aslan's Bliss*PL i Polen: IC S*Birmastans Maritza, från vår Flodkull 2008, har gått bort. Vi sörjer med Dorota.

2013-08-25 (Uppdaterad)

Barnbarn i massor

SE*Shinseinas D-kull

Beppe och Pärlan har blivit farföräldrar igen. Den 14 juli föddes D-kullen hemma hos SE*Shinseinas och pappa till den är vår IC S*Birmastans Strokkur. Vi var där och hälsade på i dag när de fyllde sex veckor och som synes radade de fyra småttingarna glatt upp sig i soffan för ett fototillfälle.

Dai Kenzo, hane SBIa, 6 veckor Dai Chiyo, hona SBIa21, 6 veckor

Dai Jakiro, hane SBIc21, 6 veckor Dai Naomi, hona SBIc21, 6 veckor

Uppifrån från vänster: Dai Kenzo (blå hane), Dai Chiyo (blåtabby hona), Dai Jakiro (lilatabby hane) och Dai Naomi (lilatabby hona).

2013-04-07

Strokkur har blivit IC

S*Birmastans Strokkur af Island kan nu titulera sig International Champion. Hans ägare Agneta åkte med honom till Fredrikstad i Norge i helgen, där han tog det nödvändiga utlandscertifikatet på lördagen. Vi gratulerar givetvis och är oerhört glada.

Alla resultat, kategori 2

Strokkur (född 2011) är den femte Birmastans-katten som når så långt i sin utställningskarriär. De övriga fyra är Yabba-Dabba-Doo (2007), Barbamama (2007), Maritza (2008) och Amorgos (2008).

2013-03-23

Bordskatter

Frukostbordet en lördag morgon

Därför att vi kan. Bara därför.

2013-03-09

Egåns första utställning

Egån var lite motsträvig i ringen Efter uppvisningen

I dag lördag begick Egån sin utställningsdebut, på en utställning i Strängnäs i Södermanlands Kennelklubbs regi.

2013-01-27

Grattis Egån på ettårsdagen

Egån, ett år

I dag fyllde vår Egån ett år och dagen till ära fick han en alldeles ny jacka, inköpt hos Jennys Hund&Katt i Gävle.

2012-12-12

I går kom bekräftelsen till Fräsets utställning i januari.

2012-11-18

Det rör på sig för Restaurangkullen

Hemma hos S*Birmastans har det varit en smula nyhetsstiltje i höst men det händer desto mer för vår Restaurangkull, Kalle (S*Birmastans Kalle på Spången) och Vanilj (S*Birmastans Hemma hos Julia). Till att börja med fyllde de ett år i fredags – stort grattis!

Kalle har fått sin första kull hemma hos Ingegerd Alm, P-kullen med en hona och tre hanar föddes 4 november, medan Suzanne Fors och Vanilj skördade framgångar på Birka Kattklubbs utställning i helgen: två utställningsdagar gav två CAC så nu saknas bara ett cert för att nå Champion-titeln.

2012-09-08

Birmastans barnbarn – tre blå småttingar hos SE*Shinseinas

Chi Akira (hane), 8 veckor Chi Mizumi (hona), 8 veckor Chi Yoshi (hane), 8 veckor

Pärlans och Beppes son Strokkurs kull hos SE*Shinseinas har nu hunnit fylla åtta veckor och vi var och hälsade på dem i dag. Kullen består av två blå hanar och en lika blå hona och alla tre ser väldigt fina ut med runda huvuden och utmärkt profil. Fotona ovan visar, från vänster, Akira (hane), Mizumi (hona) och Yoshi (hane). I skrivande stund är båda hanarna tingade men Mizumi är till salu.

Matte Agneta berättar om kullen och lägger upp foton här. Vi önskar alla tre lycka till och hoppas förstås få se i alla fall någon av dem på utställningar framöver.

2012-09-08

Grattis Strokkur, 1 år i dag

Strokkur på ettårsdagen

I dag fyllde våra islänningar ett år och vi passade på att besöka S*Birmastans Strokkur hemma hos hans matte Agneta för att framföra våra gratulationer och samtidigt hälsa på hans småttingar som har hunnit fylla åtta veckor vid det här laget.

2012-09-04

Första kullen hos SE*Sherrydarlings

I torsdags, den 30 augusti, föddes den första kullen hos vår numera före detta fodervärd Lena Pettersson i Strängnäs. Hennes Skatten (IC S*Birmastans Amorgos) och Mira (S*Sacredhearts Frosty Rose) fick en kull med två små killar. Läs mer om dem på Lenas hemsida.

2012-07-17

Strokkur fick fyrlingar hos SE*Shinseinas

Zazzi med sina fyra krabater

Foto: Agneta Ehrenholm

Strokkurs andra kull föddes 14 & 16 juli på hemmaplan, hos Agneta Ehrenholm (SE*Shinseina). Fyra välväxta krabater är det och mamma – som syns på fotot ovan – är CH S*Tjugestas Calypso (SBI a), kallad Zazzi. Enligt Agneta är det troligen två hanar och två honor. (De dubbla datumen beror på att de två första ungarna föddes på lördagen medan de två sista väntade till måndagen med att komma ut.)

Följ kullens utveckling här.

2012-07-14

Egån och Beppe på utflykt

Egån och Beppe tuggar gräs

Juli månad tillbringar vi i vårt hus på landet i Möklinta utanför Sala, och en av fördelarna med det är att vi kan släppa ut Egån på gården när han vill eller behöver gå ut. Med tiden har dock Beppe alltmer enträget låtit oss få veta att han minsann också vill gå ut!

Så vi föll till sist till föga och släppte ut båda två – under uppsikt, givetvis – och de började med en gemensam utflykt till den stora krukan för att tugga i sig lite gräs.

2012-07-09

Två Birmastans-katter på utställning

Julia/Vanilj Strokkur

Vanilj (Julia) till vänster och Strokkur till höger.

Järvas utställning blev första tillfället för oss att få träffa Vanilj (S*Birmastans Hemma hos Julia, SBI a21) sedan hon flyttade hemifrån i februari. Det var utställningsdebut både för henne och för hennes ägare Suzanne, och båda var nöjda med bedömningen och med Ex1-rosetten. Agneta Ehrenholm var också där, med Strokkur som vi förvisso har träffat tidigare men som fortsätter växa till sig och säkert kommer att bli en mycket stilig hane. Strokkur fyllde 10 månader på söndagen och firade med att ta sitt första CAC i öppen klass.

Vi var där med Pärlan men hon hade hård konkurrens från en mycket fin blå hona och fick åka hem med Ex2:or båda dagarna. Lena skulle ha varit där med Mira också, men hon valde att stanna hemma eftersom Mira möjligen är parad och dräktig.

2012-06-20

I dag kom bekräftelsen för Järvas utställning. Det var ett tag sedan sist så det ska bli skoj med två dagar i Haribohallen.

2012-06-17

Den 8 juni blev vår Strokkur, som numera bor hos Agneta Ehrenholm i Örebro, pappa till två kattungar hos Ulrika Lindgren, S*Tjugestas uppfödning. Mamma till ungarna är S*Wilda Gladans Ebba, en lilatabby hona född 2008. Det var tämligen raskt marscherat av den lille gossen, han är född 8 september 2011 så han blev pappa redan på niomånadersdagen!
Och om några veckor blir det en kull hos Shinseinas också, där mamman är Agnetas blåmaskade hona Zazzi (CH S*Tjugestas Calypso).

2012-05-29

I dag fyller Pärlan tre år – grattis! Och förstås ett stort tack till uppfödaren Annika.

2012-05-29

Vi har fått hoppa över ett par utställningar i vår som vi har varit anmälda till, men Järvas utställning i juli tänker vi bara inte missa. Det kan bli en riktig familjefest med Pärlan och åtminstone två Birmastans-kattungar. Dessutom kommer Lena dit med sin Mira, det blir första utställningen på över ett år för deras del.

2012-05-01

Egån the City Dog

Egån åker cykel

Matte har köpt en ny cykel, och då passar Egån på att ta en tur i cykelkorgen. Här tar han en paus utanför Rabarber, kvarterskrog i hörnet av Karlbergsvägen och Torsgatan.

2012-04-23

Första barnbarnen på gång – snyggingen Strokkur ska bli pappa

S*Birmastans Strokkur, drygt sju månader gammal. Strokkur i profil

Foto: Agneta Ehrenholm

Agneta (SE*Shinseinas) berättar att Strokkur, som nyss fyllt sju månader, redan har börjat arbeta för sitt uppehälle. Det började med att han parade Agnetas egen hona Zazzi för drygt en månad sedan och nyligen har han även träffat Maya som bor hos Ulrika Lindgren (S*Tjugestas).

Den första kullen väntas omkring 23 maj, och då blir alltså Beppe och Pärlan farföräldrar. Vi bockar och gratulerar.

2012-04-05

Glad påsk från Birmastans

Katterna och Egån bekantar sig med varandra

I dag, skärtorsdag, är Egån ledig från jobbet och matte också. Vi arbetar hemifrån. I bäddsoffan ligger katterna och myser i solen som skiner in genom fönstret, och nedanför är Egån. Det som föregick bilden var att Beppe var i sovrummet, uppe i sängen, och Egån stod nedanför. Egån försökte förgäves hoppa upp och när han inte lyckades pep han ynkligt och viftade samtidigt på svansen, medan Beppe tittade ned på honom med svårtydbar blick. Till slut tröttnade Beppe och hoppade ned och då sprang Egån ivrigt och pipande efter.

Därefter hoppade Beppe upp i bäddsoffan där Pärlan redan låg och njöt av solen. Egån sprang efter men hittade snart saker på golvet nedanför som upptog hans uppmärksamhet. Beppe ligger dock kvar och tronar och fortsätter att titta ned på Egån. Djuren verkar alltså ha hittat en maktbalans som fungerar, så det är skönt. Än så länge har Egån inte fått en enda snyting, trots att han jagar katterna ett par rundor om dagen :-)

Egån är ljuvlig liten kille och många som ser honom utbrister, ah, och åh och oj så näpen och så vidare. Det är kul förstås för en stolt matte och husse.

2012-03-31

Birmastans-familjen har utökats med Egån

En liten vovve på köksgolvet Egån i Christinas famn

Egån i sin nya bärväska

I går flyttade lille Egån in i vår familj. Han är en Phalène (en syskonras till Papillon) som kommer från Inger Karlsson, Lillaings uppfödning, i Malmköping. I stamtavlan heter han Lillaings Egån och vi har bestämt oss för att han ska heta Egån hos oss också.

Vi som är raskattsuppfödare kan ju låta oss inspireras av uppfödare i hundvärlden, eller i alla fall av Lillaings. När vi hämtade Egån fick vi med oss en hel ryggsäck proppfull med leksaker och andra tillbehör i form av kramdjur och pipdjur, filtar, selar, koppel, mat och godis – och sist men inte minst ett kompendium i en plastficka med information om hela kullen med deras födelsedata och allmänna goda råd samt med foton på alla valparna. Ingers engagemang var rörande och imponerande på samma gång. Om jag törs generalisera så kan de flesta av oss kattuppfödare anstränga oss lite mer för att ge kattungeköpare en så god start som möjligt tillsammans med de ulltussar vi kallar birmor.

I alla fall, det var på fredagskvällen som vi hämtade Egån och han sov hela vägen hem i bilen. Väl hemma lyfte vi in honom i hans väska och båda katterna kom otroligt nog fram och luktade på honom där han satt och försiktigt viftade på svansen – normalt flyr de in under sängen så fort det kommer in en hund i lägenheten. Egån sa inte ett ljud, trots att det här var de första katter han någonsin träffat.

Beppe och Pärlan undrade nog vad det här var för konstig birma, som luktade hund men såg ut som en birma med sitt färgade huvud och sin vita kropp.

I dag har vi varit och ekiperat Egån på Chic Dog, förmodligen Stockholms lyxigaste hundbutik, och det blev ganska ansträngande för den lille gossen. Mitt i kläd- och seleutprovningen somnade han tvärt på butiksdisken.

Egån är född 27 januari och fyllde sålunda nio veckor i går, samma dag som vi hämtade honom, och han väger 1540 gram. Det betyder att han ökat cirka 100 gram i vikt sedan förra veckan. Vi tackar Inger för att vi fått köpa denna trygga lilla juvel. Vi planerar att pröva att ställa honom något i höst.

2012-03-11

I dag kom bekräftelsen för Stockholms Kattklubbs utställning. Vi ställer Pärlan där, dock bara på söndagen.

2012-03-04

Diva, jag?

Pärlan tog CACS båda dagarna

Strokkur med matte Agneta

Strokkur med matte Agneta.

Efter ett uppehåll sedan juni 2011 har Pärlan återupptagit utställningarna i klass 3 och tog CACS nummer två och tre i helgen. Utställningen denna gång ägde rum i Örebro, på Conventum, Nerks utställning. På lördagen bedömdes hon av Raymond Saetre, som tyckte att hon var en DIVA, och på söndagen av Annelie Persson som istället valde att skriva ”otroligt söt” i protokollet.

Birmastans ackompanjerades av Pärlans och Beppes son Strokkur på lördagen, som också bedömdes av Raymond Saetre och han gav honom en Ex1:a, och av Skattens och Miras son Kalle på söndagen som bedömdes av Geir Edvardsen och fick en Ex1:a. Så vi är nöjda med utställningshelgen.

Strokkur är väldigt lik sin mamma och han fyller sex månader nästa vecka. Det ska bli spännande att se hur han utvecklas. Kalle är bara 3,5 månader och är hur gullig som helst. För honom var det utställningsdebut.

2012-02-24

Julia, som numera heter Vanilj, och hennes jämngamla kattkompis Choklad bloggar om sin tillvaro, med lite hjälp från matte Suzanne.

2012-02-11

Restaurangkullen flyttar hemifrån

Kalle och Lennart Julia och Suzanne

Idag, lördagen den 11 februari 2012, for vi på kattungeleveransturné. Fodervärden Lena Pettersson var med och med denna leverans avslutar hon sitt fodervärdskap för Mira, eller S*Sacred Hearts Frosty Rose som hon heter i stamtavlan, och har idag tagit över ägandet av henne.

Vi började leveransturnén hos Suzanne Fors i Skärmarbrink i Stockholm, där Julia ska bo. Hemma hos Suzanne bodde redan 14 veckor gamla Choklad som är hälften birma och hälften ragdoll. Kalle var också med hem till Suzanne och hälsade nyfiket på Choklad. Julia kommer att kallas Vanilj hos sin nya familj och Suzanne planerar att ställa henne vid något tillfälle och kanske också att pröva att ta en kull. Spännande tycker vi. Julia, eller Vanilj, får det jättebra hos Suzanne och nya kompisen Choklad.

Vi fortsatte sedan i Lenas bil till Gävle där Ingegerd och Lennart Alm bor som driver Almgrynets katteria. Här hälsade Kalle på sina nya kompisar och särskilt ett år gamla birmahonan Kajsa var väldigt nyfiken på honom. Kalle själv betedde sig som om han aldrig bott någon annanstans. Han satt en stund hos nya hussen Lennart, men sedan la han sig tillrätta i en av kattsängarna som hängde på ett element och började tvätta sig. Han bevärdigade inte oss med en blick när vi gick. Här med en massa tjusiga tjejer visste han att han hittat sitt revir. Han kunde koppla av. Kalle är anmäld till Nerks utställning i Örebro i mars. Det ska bli jättespännande att följa hans utveckling.

Vi vill också tacka Lena för hennes fantastiska insatser under hennes knappt 3,5 år långa fodervärdkarriär som började med att hon tog sig an S*Birmastans Amorgos i september 2008, som kallas Skatten. Nu grundar Lena sin egen katteria och har ansökt om ett stamnamn. Vi önskar henne ett varmt lycka till i framtiden och hoppas att hon får många och fina kullar också i fortsättningen. En bättre och mer pålitlig fodervärd kunde vi inte ha fått.

2012-02-07

Strokkur blir allt stiligare

Strokkur, fem månader

Foto: Mats Winges

Den här hälsningen fick vi från Agneta, som har tagit Strokkur till en fotograf. Han väger 2700 gram nu, berättar hon, och är en jättemysig katt som kräver all sorts uppmärksamhet. Likt sin pappa kan han jama för att påpeka att han vill bli upplyft i ett knä.

2012-01-16

Birmastans på promenad

Beppe och Pärlan på promenad

I söndags tog vi Pärlan och Beppe på en promenad i ”barnvagnen”, och visst ser de för härliga ut där de sitter?

2012-01-08

Sent omsider har vi gjort i ordning fotoböckerna för höstens Islandskull. De finns på kullsidan, välkommen att ta en titt på dem!

2012-01-06

Kalle tingad, ska flytta till Gävle

Kalles första bad

Nybadad Kalle

Här ovan debutbadas Kalle på Spången efter att Ingegerd Alm från Almgrynets katteria hade tingat honom i dag.

Kalle tog alla nyheterna med ro. Han stod ut med att grundligt undersökas. Det är ju tänkt att han ska gå i avel och ställas och då måste allt sitta där det ska. Även premiärbadet tog han med ro. Vi behövde inte ens hålla i honom och han tog sig tid att se sig omkring när han stod i badvattnet. Det bådar gott för en utställningskisse.

2012-01-05

Och i dag gratulerar vi Beppe som fyller tre år

Beppe vilar på sin födelsedag

GIC Jeanbaptiste flyttade in hos oss i slutet av mars 2009 och sedan dess har han förgyllt vår tillvaro. Den enda riktiga knäkatt vi har haft. Och i dag fyller han alltså tre år. Grattis!

Äldre nyheter:
juli-dec 2011  |  jan-juni 2011  |  juli-dec 2010  |  jan-juni 2010  |  juli-dec 2009  |  jan-juni 2009  |  juli-dec 2008  |  jan-juni 2008  |  juli-dec 2007  |  jan-juni 2007